PĂ„ vei mot heltidskultur i Fredrikstad kommune
Fredrikstad kommune har gjort flere forsÞk pÄ Ä legge om til heltid. Denne gangen gÄr de grundig til verks.
TEKST: Siri Pernille Ăverli
FOTO: Eirik Stordrange
Â
à gÄ fra deltidskultur til heltidskultur handler om Ä fÄ hundrevis av mennesker til Ä endre seg.
â Det er et tungt og omfattende utviklingsarbeid Ă„ endre en kultur. Dette sier Nina TangnĂŠs GrĂžnvold, rĂ„dmann i Fredrikstad kommune. Hun er utdannet lege og var tidligere kommunaldirektĂžr for helse og velferd.
Â
Da de gikk i gang, mente hun at det ville gagne prosessen at alle fikk kjennskap til bakgrunnen for den rÄdende deltidskulturen og begrunnelsen for hvorfor det er viktig Ä gÄ bort fra den.
Â
â Vi prioriterte en grundig prosess med Ă„ utarbeide kommunens nye retningslinjer for heltid.
Â
For at dokumentet skulle forstÄs likt, tolkes likt og kunne anvendes av alle, mÄtte vi ha bred og grundig involvering og omfattende samspill.
Â
RÄdmannen fikk ansatt to prosessledere, og sÞrget for at seks hovedtillitsvalgte fikk frikjÞpt mer tid. Sammen med hovedverneombudet utgjÞr disse Team heltid.
Â
Teamet etablerte seg vÄren 2017. De bestemte at de ville bruke prekesjappe som metode for Ä skape oppslutning om mÄl om heltid for alle (les mer om prekesjapper i denne artikkelen). De startet med Ä gjennomfÞre prekesjapper med til sammen 300 politikere, toppledere, tillitsvalgte og verneombud gjennom hÞsten 2017 og vinteren 2018.
Â
HÞsten 2018 utarbeidet Fredrikstad kommune nye retningslinjer for heltid. AktÞrene her var arbeidsmiljÞutvalget for helse og velferd, supplert med flere ledere, tillitsvalgte og rÄdgivere innen HR og Þkonomi. Politisk utvalgsleder og en forsker fra Fafo deltok som observatÞrer.
Â
RÄdmannen deltok i dette arbeidet, og lÊrte mye av det.
Â
â Det var tankevekkende Ă„ oppdage hvor lang tid det tok Ă„ forstĂ„ hverandre fullt ut, sier GrĂžnvold og fortsetter:
Â
â Jeg fikk en aha-opplevelse da jeg oppdaget at gruppa vĂ„r pĂ„ 20â30 personer, som var noksĂ„ homogen, mĂ„tte gjennomfĂžre to ekstra dagssamlinger for Ă„ bli enige om betydningen av begreper og sprĂ„k. Fram til siste slutt avdekket vi at ord og setninger ble tolket ulikt av aktĂžrene.
Â
â Det kunne vĂŠre fristende Ă„ bruke makt eller sjarm i denne stressende situasjonen. Sette strek og si oss fornĂžyd. Men vi ga oss ikke fĂžr vi hadde ryddet unna all usikkerhet, uenigheter og misforstĂ„elser, slĂ„r GrĂžnvold fast.
Â
â For dersom heltidsretningslinjene ikke forstĂ„s og tolkes entydig engang av de 20-30 personene som har utarbeidet dem, hvordan kan vi da forvente at et hundretalls ledere og flere tusen medarbeidere skal kunne anvende de samme retningslinjene til omfattende og krevende omstillinger, spĂžr GrĂžnvold retorisk.
Â
â Vi konkluderer ofte altfor raskt. Da er det ikke rart at ting gĂ„r i lĂ„s eller at det oppstĂ„r misforstĂ„elser. Snarveier kan medfĂžre Ă„revis med konflikter og oppklaringer og forsinkelser.
Â
Nina TangnÊs GrÞnvold, rÄdmann i Fredrikstad kommune